nema rezultata...
U Vijećnici Senata (Sveučilišna knjižnica, V. kat). održat će se radionica o otvorenoj znanosti, u srijedu 28. lipnja 2023. godine, u vremenu od 11:00 do 12:30 sati.

S ciljem poboljšavanja kvalitete, učinkovitosti i odgovornosti u istraživanju, načela otvorene znanosti postaju standardna praksa u kontekstu znanstvenog istraživanja i visokog obrazovanja. To je posebno izraženo u programima financiranja istraživanja i inovacija Europske komisije, ali i Hrvatske zaklade za znanost. Uz obvezu objave rada u otvorenom pristupu, rezultati istraživanja financiranih kroz projekte također moraju biti otvoreni kad god je to moguće, na način da se mogu ponovno upotrijebiti. Važnost otvorenog pristupa publikacijama i istraživačkim podacima prepoznata je i u kontekstu napredovanja u znanstvena znanja te je otvorena mogućnost njihovog vrednovanja u kriterijima novog pravilnika. Sveučilište u Splitu također je prepoznalo važnost otvorene znanosti te je u ožujku donijelo Politiku otvorene znanosti.

Sudionici će na radionici biti upoznati s temeljima otvorene znanosti, Politikom otvorene znanosti Sveučilišta u Splitu, resursima i infrastrukturom za provođenje postupaka otvorene znanosti na nacionalnoj razini, iskustvima istraživača pri pohrani istraživačkih podataka te zahtjevima Hrvatske zaklade za znanost.

Radionica je namijenjena znanstvenicima, mladim istraživačima i doktorskim studentima, a prijave su otvorene na poveznici: https://forms.gle/m1vGuidAGZam7AwEA.