nema rezultata...
Akademija medicinskih znanosti hrvatske (AMZH) podružnica Split i Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" organiziraju predavanje "Deset koraka za zdravu menopauzu". Predavanje će se održati 29. travnja 2024. u 19:00 sati u kinoteci "Zlatna vrata" na adresi Dioklecijanova 7. 

Predavanje će održati nastavnica Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija izv. prof. dr. sc. Jelena Marušić, voditeljica Centra za žensko zdravlje "Hormona" te dopredsjednica Hrvatskog društva za menopauzu. 

U najavi predavanja izv. prof. Jelena Marušić ističe:„Menopauza i problematika koju ona sa sobom donosi je danas više nego ikad u fokusu medicine, žena i društva općenito. Zašto? Očekivano trajanje života žena je znatno dulje nego prije samo pedeset ili sto godina, i svaka od nas uz malo sreće, prije ili kasnije doživjeti će svoju menopauzu. Više od jedne trećine svog života nastavit ćemo živjeti i nakon menopauze bez adekvatne funkcije jajnika. Nedostatak hormona koje izlučuju jajnici uvodi nas u novu eru života koju karakteriziraju brojne promjene. Kod rijetkih će to razdoblje proći gotovo nezapaženo, ali u većine može izazvati najrazličitije simptome, teže nego su to navale vrućine, takozvani „valunzi“ ili urogenitalna atrofija, o kojima se najviše priča kada je riječ o menopauzi. Manje poznate, a puno češće i ozbiljnije tegobe menopauze su mentalna magla tzv. „brain fog“, tjeskoba, manjak libida, depresija, nesanica, debljanje, glavobolje, gubitak kose, tanka i suha koža, bolnost u zglobovima i brojne druge. Tegobe menopauze treba prepoznati i na vrijeme liječiti jer većinu njih je moguće umanjiti ili potpuno otkloniti. Pravovaljana informiranost i proaktivan pristup menopauzi stvara temelje našeg zdravog starenja. Zanemarivanje problema koje menopauza donosi može znatno narušiti naše zdravlje kao i kvalitetu poslovnih i obiteljskih odnosa. Individualnim pristupom svakoj ženi, ovisno o njenim tegobama, dobi i  eventualnim rizicima koje nosi, može se propisati ispravno hormonsko liječenje i postići niz benefita. Liječenje obuhvaća prvenstveno promjene u načinu života, ali i eventualno hormonsko nadomjesno liječenje, koje treba započeti što ranije već u perimenopauzi ili u prvih par godina nakon posljednje menstruacije. Nažalost, kada je riječ o menopauzi i hormonskom nadomjesnom liječenju, svjedoci smo brojnih zabluda. Liječenje utemeljeno na znanstvenim dokazima, razbijanje tabua vezanih za menopauzu i njeno liječenje, skidanje stigme sa same menopauze, važan je zadatak moderne ginekologije 21. stoljeća.“