nema rezultata...
Sveučilište u Zagrebu Sveučilišni računski centar (Srce) provedbom nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) unaprijedio je postojeću i uspostavio novu uslugu koje su namijenjene akademskoj i znanstvenoj zajednici.
Radi se o uslugama Napredno računanje te Virtualni podatkovni centri (engl. Virtual Data Centres − VDC). Zajedno, ove usluge čine okosnicu računalnih usluga iz oblaka i dio su kataloga usluga Srca, a dostupne su korisnicima od početka travnja ove godine.

Srce svojim resursima, dugogodišnjim iskustvom i ekspertizom želi osigurati ustanovama fleksibilnost i racionalnost u planiranju i ostvarivanju svojih informacijskih i računalnih potreba. Želja Srca jeda zajedno sa zajednicom gradimo zajedničku nacionalnu e-infrastrukturu i digitalne usluge vodeći se načelom ekonomije razmjera. Vjerujemo daste u svom radu već koristili usluge Srca koje su preteča Naprednom računanju ili Virtualnim podatkovnim centrima, no nove usluge nude znatna poboljšanja i veće kapacitete od dosadašnjih.

Usluga Napredno računanje donosi veliki tehnološki, kvalitetni i resursni skok u odnosu na dosadašnje usluge Srca. Daleko jednostavnija dostupnost i raspoloživost usluge znanstvenicima i istraživačima olakšat će rad, ubrzati računske operacije te skratiti vrijeme do željenih rezultata. Usluga je zasnovana na dva nova moderna i napredna resursa – resursu za računarstvo visokih performansi „Supek“, najjačem superračunalu u Hrvatskoj, i resursu za napredno računanje u oblaku „Vrančić“. Više informacija o usluzi nalazi se na web stranici usluge (https://www.srce.unizg.hr/napredno-racunanje) .

Usluga Virtualni podatkovni centri pruža ustanovama računalne, spremišne i mrežne resurse za potrebe izgradnje vlastitih virtualnih podatkovnih centara te uporabu virtualnih poslužitelja u skladu s aktualnim potrebama. Usluga je zasnovana na računarstvu u oblaku te pruža visoku pouzdanost svih resursa. Usluga nudi mogućnosti tradicionalnog podatkovnog centra, ali pritom koristi virtualne resurse umjesto fizičkih resursa. Više informacija o usluzi nalazi se na web stranici usluge (https://www.srce.unizg.hr/vdc/) .

Nove usluge Srca na raspolaganju svim korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja bez naknade.

Srce će u idućem razdoblju održati demonstracije novih usluga i resursa na ustanovama kako bismo upoznali zajednicu s mogućnostima koje te usluge donose i informirali korisnike o pravima korištenja i načinu pristupa.