nema rezultata...
U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu i Medicinskog fakulteta u Splitu, održana je 25. 02. 2025. edukativna aktivnost u sklopu projekta Reconnecting Science with the Blue Society – Blue-connect 2.0 pod nazivom "Neka budemo na Mediteranu i po mediteranskoj prehrani".

Mediteranska prehrana – zlatni standard zdravog života
Mediteranska prehrana poznata je kao jedan od najuravnoteženijih i najzdravijih načina prehrane, bogata nutritivnim namirnicama s antioksidativnim, protuupalnim, imunostimulirajućim i antikancerogenim svojstvima. Unatoč brojnim zdravstvenim prednostima, globalizacija i industrijalizacija mijenjaju prehrambene navike stanovnika Mediterana, dovodeći do sve rjeđe primjene ove prehrane. Istodobno, rastući teret kroničnih nezaraznih bolesti, koje se u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom životnog stila, dodatno naglašava važnost povratka tradicionalnoj prehrani.

Znanstveno utemeljeni benefiti mediteranske prehrane
Tijekom predavanja prikazani su znanstveni dokazi o blagotvornim učincima mediteranske prehrane na zdravlje, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, preuranjene smrti i dijabetesa tipa 2, očuvanje kognitivnih sposobnosti, smanjenje depresije, poboljšanje kvalitete života te usporavanje procesa starenja.

Radionica o kvaliteti maslinovog ulja
Poseban fokus stavljen je na maslinovo ulje kao temeljni sastojak mediteranske prehrane. Tijekom praktične radionice sudionici su se upoznali s načinima prepoznavanja negativnih svojstava maslinovog ulja koja nastaju zbog neadekvatnih proizvodnih procesa i nepravilnog skladištenja. Radionicu su vodile prof. prim. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević i doc. dr. sc. Zlatka Knezović, djelatnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te nastavnice Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija i Medicinskog fakulteta u Splitu.

Velik interes za edukaciju i zdraviji način života
Sudionici su pokazali iznimno zanimanje za edukativni sadržaj, aktivno sudjelovali u diskusijama te izrazili pozitivne dojmove o predavanjima i praktičnim radionicama.
Ovakve aktivnosti predstavljaju značajan potencijal za jačanje svijesti o važnosti zdravih prehrambenih navika i poticanje zdravog načina života, posebice kroz očuvanje vrijednosti mediteranske prehrane.