nema rezultata...
U ponedjeljak 21. listopada 2024. godine u 19:00 sati održat će se predavanje "Biodinamička agrikultura  u funkciji održive proizvodnje hrane".

Predavačica: dr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera

Mjesto: Sveučilišna knjižnica na kampusu (sjeverno krilo), 2 kat, adresa Ruđera Boškovića 31


Opis predavanja:
Centar dr. Rudolfa Steinera je multidisciplinarna institucija koja objedinjuje znanost, umjetnost i održivi turizam, bazirana na nauku i znanju dr. Rudolfa Steinera, te ujedno upravlja i njegovom rodnom kućom. Jedinstvena je i prepoznata u svijetu.Ustanova je referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Republici Hrvatskoj koja surađuje sa ministarstvima, školama i znanstvenim institucijama, županijama, gradovima i općinama; provodi nacionalne i međunarodne projekte, edukacije i radionice na temu održive poljoprivrede, održivog razvoja i turizma i sl. Ovaj vid upravljanja tlom, bioraznolikosti i uzgojem hrane utemeljio je dr. Steiner prije 100 godina (1924.) te još uvijek predstavlja najstariji i najzahtjevniji standard kojeg potrošači na tržištu prepoznaju pod oznakom Demeter.Uloga Centra kao edukacijske točke za biodinamičku agrikulturu ključna je u očuvanju okoliša, ističući da biodinamička agrikultura predstavlja nadstandard ekološkog standarda, i ima potencijal postati konkurentno rješenje za izazove povezane s okolišem, društvom i izazovima sigurnosti hrane u 21. stoljeću.Kroz navedeno predavanje publiku se želi upoznati sa pojmom ekološkog i biodinamičkog uzgoja hrane, pojmom vitalnost hrane, načinima i metodama koje se koriste u kontekstu Zajedničke poljoprivredne politike EU.  Naglasiti primjere dobrih praksi biodinamičkih proizvođača, te ih ukratko upoznati sa radom ustanove i mogućom suradnjom.


O predavačici
dr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera koja se nalazi u Donjem Kraljevcu (Međimurska županija), gdje se i danas nalazi Steinerova rodna kuća.
Znanstveno-istraživačku djelatnost temelji na interdisciplinarnom području dizajna i biodinamičke poljoprivrede.Predstavnica Hrvatske u IFOAM - Organics International & Europe.Članica nekoliko odbora i povjerenstava pri Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu turizma te Hrvatske poljoprivredne komore.Kao gost predavač predaje na više visokoobrazovnih ustanova u zemlji i inozemstvu.