nema rezultata...
Dana 11. svibnja 2024. godine u vremenu od 9:00 do 14:30 sati održana je javnozdravstvena humanitarna akcija "Poliklinika na otvorenom" u organizaciji Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, udruge Hrvatsko društvo za bolesti jetre „Hepatos“, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te Udruge veterana Domovinskog rata 158. br. HV i 6. Dp. HV Split. 
U organizaciji akcije je sudjelovalo 12 liječnika, 5 magistara sestrinstva, 6 fizioterapeuta, 1 kineziolog, 25 studenata SOZS-a i 15 branitelja.

Građanima je ukupno podijeljeno 516 brojeva, napravljeno više od 1500 pregleda. Pregledano je i 30 branitelja (približno 120 pregleda), a po segmentima su navedeni rezultati akcije, kako slijedi:
  • Analiza šećera u krvi- uzorkovanjem kapilarne krvi iz prsta: od ukupno 485 pregleda šećera u 50 osoba potvrđena poremećena tolerancija glukoze na tašte ili postprandijalno, a u njih 48 novootkrivena ili loše regulirana poznata šećerna bolest.
  • Promocija nacionalnih programa ranog otkrivanja raka različitih sijela napravljena je u suradnji s NZJZ SDŽ (dijeljenje brošura i edukacija).
  • Mjerenje krvnog tlaka: Od 485 pregledanih, potvrđeno je 75 osoba s loše reguliranom hipertenzijom i 96 s novootkrivenom hipertenzijom.
  • EKG snimanje: Ukupno je napravljeno 130 EKG-a, od čega su u 80 osoba zabilježene promjene, u 20 -ak osoba bilo je značajnih kliničkih promjena dok su dvije osobe izravno upućene u KBC Split.
  • Određivanje statusa jetre pomoću fibroscana: Hrvatsko društvo za bolesti jetre “Hepatos” sa svojim mobilnim timom organiziralo je elastografiju jetre/ FibroScan te su pregledane ukupno 43 osobe, među kojima je bilo 25 osoba sa masnom jetrom/steatoza S2 i S3 (>260) i 8 osoba sa oštećenjem jetre /fibroza F2, F3 i F4 te 1 ciroza.
  • Pregled kože na prisutnost mogućih malignoma (melanoma i sl.): Tri liječnice napravile su ukupno 328 pregleda, na kojima je otkriveno 22 nemelanomska tumora kože, 21 bazocelularni i 1 planocelularni tumor; 2 suspektna melanoma i 6 atipičnih nevusa. Sve upućeno na daljnje ekscizije.
  • Fizioterapijske i kineziterapijske aktivnosti (Katedra za fizioterapiju)
    • Mjerenje tjelesne mase i procjenu nutritivnog statusa- potrošnja energije u mirovanju i zbog tjelesne aktivnosti smanjuje se sa starenjem
    • Određivanje mišićne snage- distalni djelovi mjere se stiskom šake
    • Promociju i edukaciju nordijskog hodanja
    • Edukaciju o važnosti provođenja terapijskih vježbi kod limfedema- obično otekline jedne ruke ili noge zbog blokade limfnog sustava, primjerice zbog operacije karcinoma kad se uklanjaju limfni čvorovi.

U programu su sudjelovala 3 liječnika specijalista fizijatra, 6 fizioterapeuta, 1 docent kineziologije, a 120 osoba je bilo uključeno u različite edukacijske aktivnosti (za koje nisu dijeljeni brojevi), najviše za nordijsko hodanje i za prevencija padova. Date su usmene upute za vježbe te su podijeljene brošure za vježbe za pojedine segmente kralježnice, koljena i ramena.
Napravljena je i edukacija o potrebi provođenja vježbi za prevenciju limfedema nakon operacije karcinoma dojke, a približno polovici građana izmjerena je mišićna snaga dinamometrom.