nema rezultata...
Međunarodni dan primalja uvijek je prilika za podsjećanje na važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Primaljstvo je jedna od najstarijih medicinskih struka u koju su stoljećima brojne primalje ugrađivale svoje znanje, iskustvo i vještine. Prva primaljska škola na našim prostorima je počela s radom u Zadru davne 1821. godine, a prvi zabilježeni zapisi o primaljstvu potječu još iz Dubrovnika iz 13. st. 

Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unaprjeđenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

Povodom Međunarodnog dana primalja 5. svibnja, u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Hrvatske Podružnicom Split, Medicinskom školom Ante Kuzmanić i Hrvatskom komorom primalja, organizira se Znanstveno-stručni skup s radionicama "Odabrane teme iz primaljstva i porodništva - znanjem iz prošlosti do modela sutrašnjice" u četvrtak 4. svibnja 2023. godine u 18:00 sati u Multimedijalnoj dvorani Medicinske škole u Zadru i 5. svibnja 2023. godine u 9:00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Na skupu će sudjelovati i nastavnici Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija:
- prof. prim. dr. sc. Damir Roje, dr. med. "Kratka povijest primaljstva i porodništva Dalmacije"
- dr. sc. Diana Aranza, mag. med. techn., viši predavač "Studij primaljstva Sveučilišta u Splitu"


Skup je prijavljen Komori i Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika HKL kategorizirat će ga i vrjednovati prema Pravilniku.