nema rezultata...
Studenti i nastavnici Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ i Medicinskog fakulteta u Splitu sudjelovali su u radionici „ Umjetna inteligencija u službi zdravlja“ na Festivalu znanosti 2024. održanoj na Odjelu za kliničku citologiju KBC Split 22. travnja 2024. godine.

Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem današnjice koji je preventabilan i izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. Kao dio sekundarne prevencije, provode se probirna testiranja (skrining) uzoraka uzetih prilikom ginekološkog pregleda, a koji se analiziraju od strane citotehnologa/skrinera i specijalista citologa/citopatologa.  Osim klasičnog PAPA testa pri kojem se uzorak stanica s vrata maternice razmazuje na predmetno stakalce, danas se sve više koristi tekućinska citologija (eng. Liquid-based Cytology - LBC) koja ima višestruke prednosti. Ovaj postupak omogućuje automatiziranu obradu uzoraka, bolje razlikovanje i lakše otkrivanje promjena na stanicama, mogućnost ponavljanja analize iz istog uzroka i dodatna testiranja na druge mikroorganizme bez ponovnog pozivanja pacijentice. Tekućinska citologija se također koristi umjetnom inteligencijom koja kompjuterskim očitavanjem na osnovu zadanih algoritama razlikuje normalnu sliku stanica od patološke te izdvaja potencijalne abnormalne nalaze za dodatnu mikroskopsku analizu i potvrdu. Time se skraćuje vrijeme za dobivanje rezultata i smanjuje opterećenje citološkog laboratorija.

Tijekom ove radionice, studentima se prikazao sustav automatske obrade i analize stanica vrata maternice metodom tekućinske citologije te integracija umjetne inteligencije u dijagnosticiranje premalignih i malignih promjena vrata maternice kao pouzdane i brze dijagnostičke podrške citolozima i njihovim timovima, čija uloga u potvrdi ili ocjeni uzoraka s abnormalnostima ostaje nezaobilazna. Studenti su sudjelovali u čitavom procesu i upoznali se s umjetnom inteligencijom kao oruđem i alatom koji pomaže bržem dobivanju rezultata analize stanice vrata maternice i ranog otkrivanja promjena koje zahtijevaju praćenje i /ili intervenciju.