nema rezultata...
U petak, 26. travnja, u sklopu „Festivala znanosti 2024.: Inteligencija“ održano je predavanje „Perspektive korištenja umjetne inteligencije u medicini“. Doc. dr. sc. Ivana Marasović Šušnjara, dr. med. , izv. prof. dr. sc. Ante Obad, dr. sc. Miran Čoklo, dr. med. i Maja Vejić, mag. phil. iz različitih su perspektiva prikazali neke od mogućnosti koje razvoj umjetne inteligencije otvara u području medicinskih praksi te upozorili i na moguće opasnosti.

Doc. dr. sc. Ivana Marasović Šušnjara prikazala je važnost odgovornog pristupa korištenju svih dostupnih alata za razvoj zdravstvene pismenosti kod šire populacije, koristeći primjer ChatGPTa kao novog alata koji i liječnicima i pacijentima stoji na raspolaganju za brzo informiranje, no koji ipak treba znati oprezno i odgovorno koristiti da bi se postigli pozitivni rezultati.

Izv. prof. dr. sc. Ante Obad govorio je o korištenju umjetne inteligencije u medicinskoj praksi. Prikazao je primjere iz područja kardiologije. Posebno je istaknuo važnost rane dijagnostike i prognoze rizika kod pacijenata i personalizirano planiranje liječenja, u čemu umjetna inteligencija može poslužiti kao odličan alat.

Primjena umjetne inteligencije ima svoju ulogu i u području antropoloških istraživanja. Kakve su trenutne primjene i perspektive u budućnosti upoznao nas je u svom izlaganju dr. sc. Miran Čoklo.

Maja Vejić, mag. phil. iznijela je neke etičke i filozofske dileme koje treba imati u vidu prilikom uvođenja umjetne inteligencije u medicinsku praksu. Navodeći kako umjetna inteligencija, ako se koristi oprezno i odgovorno, može biti odličan alat koji omogućava liječniku više vremena za direktniji, holistički pristup pacijentu, predavanje je završeno u tehno-pozitivnom tonu, zaključkom da nam upravo umjetna inteligencija otvara mogućnost da i u medicini i šire, postanemo još više – ljudi.

Nakon predavanja održana je rasprava s publikom.