nema rezultata...
Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu i Klinički bolnički centar Split organizirali su, drugu godinu zaredom, tečaj trajnog medicinskog usavršavanja „Škola infektologije ST-2024“ na temu bolničkih infekcija. Tečaj se održao 15. i 16. ožujka 2024. na Sveučilištu u Splitu, a sudjelovalo je više od 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Tečaj je otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji se kao liječnik prisjetio svog rada u bolnici, odnosno rada u praksi istaknuvši na taj način važnost ove teme. Naglasio je kako se nada da će se na skupu odgovoriti na brojna pitanja, a vjeru u to pruža i bogato iskustvo koje u području imaju naši stručnjaci, već dokazani u brojnim situacijama primjerice u pandemiji COVID-19, s kojom su se uspješno nosili.

Doc. dr. sc. Slavica Dajak, pomoćnica ravnatelja KBC Split za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor i nastavnica SOZS-a, pozdravila je suradnju sa Sveučilišnim odjelom zdravstvenih studija izrazivši duboko uvjerenje da će iz nje na ovom skupu proizaći iznimni rezultati. 

Prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, v. d. pročelnice Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, poželjela je svima dobrodošlicu kazavši kako je riječ o važnom i korisnom skupu s obzirom na relevantnost teme koja obuhvaća sve dionike u zdravstvenom sustavu.

Doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, nastavnica SOZS-a, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split i predsjednica organizacijskog odbora „Škole infektologije“ istaknula je istaknula je da je u odnosu na lanjski skup ove godine napravljen iskorak, s temom koja zahtjeva multidisciplinarni pristup.

Uvodno je dr. sc. Mario Podrug, član Organizacijskog odbora ustvrdio kako je tečaj namijenjen liječnicima i medicinskim sestrama zaposlenim u bolničkim i vanbolničkim ustanovama koji se u svom svakodnevnom radu susreću s rastućom problematikom prevencije i liječenja bolničkih infekcija, osobito onih uzrokovanih višestruko otpornim mikroorganizmima. Kroz multidisciplinarni pristup različitih specijalnosti prezentirat će se problematika optimalne dijagnostike i liječenja najčešćih i najkompleksnijih nozokomijalnih infekcija.

Neke od tema tečaja bile su: nove antimikrobne terapije, sepsa, bolnička pneumonija, postproceduralne infekcije, infekcije lokomotornog sustava, urinarne infekcije, prevencija bolničkih infekcija (uključujući krvlju prenosive infekcije-virusni hepatitisi, HIV).

Tečaj ima stručni i edukacijski karakter te se boduje prema pravilniku Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Video snimka

IMG5797  IMG5826  IMG5820  IMG5845 
 IMG5775  IMG5810  IMG5803  PLAKATinfekto2024FINALpage-0001