nema rezultata...
Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu ugostio je 15. siječnja 2023. godine izaslanstvo Fakulteta za sestrinstvo i zdravstvene studije Sveučilišta Nord (Faculty of Nursing and Health Sciences iz iz Bødea, Norveška), članice SEA-EU alijanse, u sastavu: dekanica prof. Gøril Ursin, prodekanica prof.  Kari Ingstad i prof.  Gørill Haugan. U pratnji izaslanstva je bila i Vesna Forbergskog, dugogodišnja nastavnica na studiju sestrinstva Sveučilišta NTNU u Trondheimu, a sada konzultantica na Sveučilištu Nord.
U uvodnom obraćanju v.d. pročelnice Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman zaželjela je dobrodošlicu kolegicama i predstavila Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

Dekanica Fakulteta, prof.  Ursin, prezentirala je potom ukratko sveučilište Nord i Faculty of Nursing and Health Sciences. Sveučilište, na kojem godišnje diplomira 2150 studenata, organizirano je u 5 fakulteta, smještenih u 8 kampusa i na kojem studira 11.7000 studenata, na 47 studijskih programa  za prvostupnike, 35 magistarskih programa i 4 doktorska studija.. Na Sveučilištu radi 1375 zaposlenika i više od 200 doktoranada. Na Faculty of Nursing and Health Sciences studira 2100 studenata, na studijskim programima: Nursing, Paramedics, Pharmacy i Social education na prvostupničkoj razini te diplomskim studijima- Master eHealth/ public health/ mental health; Master in Nursing- eHealth/geriatrics/ dementia/diabetes/palliative care; Master in Specialized Nursing- anesthesia/ critical care/ sugical/cancer. Također se provodi izobrazba i na doktorskom studiju Science of Professions. Na fakultetu je ukupno zaposleno 180 nastavnika i 30 članova administrativnog osoblja. Teme istraživanja su: Public health and health promotion, E-health – Technology and Healthcare innovation, Patient safefy, emergency and crisis management, Science of professions.

U pratnji kolega sa studija Sestrinstva, izaslanstvo Sveučilišta Nord posjetilo je Klinički bolnički centar Split, gdje ih je  primio ravnatelj KBC Split prof. dr. sc. Julije Meštrović i glavna sestra Ivanka Ercegović, mag. med. techn. Razgovaralo se o problemu zapošljavanja medicinskih sestara, kako u Hrvatskoj tako i Norveškoj, ponajprije zbog manjka medicinskih sestara i nedovoljnoj motivaciji mladih za školovanje u ovoj profesiji. Potom su, u pratnji mentora za Erasmus studente, obišli Kliniku za pedijatriju, Kliniku za ginekologiju i porodništvo te Objedinjeni hitni bolnički prijem. Kolegice iz Norveške izrazile su zadovoljstvo viđenim te su razmijenile iskustva s Erasmus mentorima koji su odgovorni za stručnu praksu studenata iz drugih dijelova Norveške.

Postignut je dogovor o suradnji na znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima te je potpisan memorandum o razumijevanju i suradnji.  Pripremljen je i dodatni ugovor o mobilnosti studenata i osoblja u sklopu Erasmus+ programa, što će dati dodatni poticaj daljnjoj suradnji između obiju ustanova. 

IMG-20240116-WA0006
IMG-20240119-WA0007 IMG-20240119-WA0004 IMG-20240119-WA0005