nema rezultata...
U okviru Erasmus+ KA107 programa,  naša nastavnica izv. prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, posjetila je The Wingate Institute u Netanyii (Izrael), u lipnju 2023. godine, zajedno s Marijanom Geets Kesić, dr. med., sa Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu. The Wingate Institut u Netanyii je akreditirana institucija visokog obrazovanja koja studentima pruža kombinirano akademsko i stručno osposobljavanje u područjima fizičke aktivnosti, rehabilitacije i sporta.

Voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju, dr.sc. Sharon Tsuk, pomno je isplanirala ovaj posjet vezano uz  liječničku profesiju te se fokusirala na upoznavanje s programima prevencije u osoba s invaliditetom i sportaša te promicanju zdravlja kroz fizičku aktivnost. Organizirala je i susrete sa studentima i nastavnicima Wingate Instituta s pozivom na na svečanost obilježavanja kraja akademske godine.  

Rad fitness i rehabilitacijskog centra Wingate Instituta predstavila je voditeljica Batche Uziel. Prezentirani su posebno osmišljeni programi vježbanja kod djece, adolescenata i odraslih osoba nakon ozljeda leđne moždine, moždanog udara, ozljeda glave, cerebralne paralize, mišićne distrofije, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i reumatskih bolesti, kojima se nastoji postići njihova što bolja funkcionalna razina, što veća samostalnost i bolja kvaliteta života, a  prisutni pacijenti su svjedočili o uspjehu takve rehabilitacije.

Kolega Smadar Peleg upoznao ih je s radom Centra za biomehaniku i rehabilitaciju pokreta koji pruža dijagnostičke i savjetodavne usluge, kao pomoć u liječenju sportaša i osoba s ortopedskim ili neurološkim ozljedama.

Zajedno sa studenticama, sudjelovale su i u radionici izraelskog narodnog plesa, u kojoj se  razvijaju vještine kretanja i komponenti tjelesne spremnosti kao što su kardiovaskularna izdržljivost, snaga, ravnoteža, agilnost, koordinacija, osjećaj za ritam i socijalne te kognitivne vještine poput motoričkog pamćenja.

Prodekanica za studente dr.sc. Bosmat Sky predstavila je organizaciju nastave i rad fakulteta s naglaskom na skrb za studente. Također su prisustvovale velikoj proslavi kraja akademske godine u dvorištu fakulteta, na kojoj je nastupila izraelska pop zvijezda, pjevač Stephane Legar, a studentima bilo ponuđeno mnoštvo zdrave hrane, prvenstveno voća.

U formalnim i manje formalnim susretima, kolege i studenti s Wingate Instituta, upoznati su sa Sveučilištem u Splitu te Sveučilišnim odjelom zdravstvenih studija i Kineziološkim fakultetom Split uz promoviranje Erasmus mobilnosti s UNIST-a, za koju na ovom fakultetu postoji veliki interes. Razgovaralo se i o mogućnostima projektne suradnje vezane uz čuvanje i unapređenje zdravlja kroz fizičku aktivnost, kao jednu od ključnih čimbenika u preveciji kroničnih nezaraznih bolesti i općenito jačanju imunosnog sustava.

slika-1 slika-1b slika-1c slika-1d slika-2
 slika-3-  slika-2b  slika-3a  slika-3b  slika-4
 slika-5  slika-6  slika-6b  slika-6c  slika-6d-