nema rezultata...
U Laboratoriju za tipizaciju tkiva, Zavoda za transfuzijsku medicine, KBC Split (nastavna baza Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, Sveučilišta u Splitu) održana je druga radionica regionalnih centara iz područja imunogenetike i histokompatibilnosti pod nazivom “Primjena alelne rezolucije alela sustava HLA tipiziranih metodom sekvenciranja dugih sljedova u transplantaciji tkiva i organa s učinkom na određivanje specifičnosti protutijela anti-HLA” od 20. do 22. rujna 2023.

Radionica je održana u organizaciji voditeljice Laboratorija za tipizaciju tkiva i pročelnice Katedre za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, Sveučilišta u Splitu doc.dr.sc. Esme Čečuk-Jeličić kao predsjednice organizacijskog odbora i djelatnica Laboratorija za tipizaciju tkiva, magistara molekularne biologije Sonje Jaman, Matee Tarabene, dr.sc. Barbare Stanić i magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike Lucije Meštrović, u suradnji s dr.sc. Markom Lilićem pod pokroviteljstvom tvrtke Jasika d.o.o. (Zagreb).

Radionici su nazočili kolege iz osam laboratorija iz četiri države (BiH, Srbija, Crna Gora, Hrvatska).
Program radionice sastojao se od niza predavanja i praktičnog dijela u kojem su stručnjaci iz tvrtke GenDX (Utrecht, Nizozemska) Jan Duiker (Nizozemska) i Panos Antoniadis (Grčka) upoznali sudionike s jednom od najnovijih metoda molekularne biologije za određivanje alela sustava HLA temeljenoj na sekvenciranju nove generacije (NGS-Turbo® Nanopore sequencing; GenDX; Genome Diagnostics B.V.).

Važno je istaknuti da je tijekom radionice uspješno napravljena prva HLA tipizacija visokog razlučivanja – metode od izuzetne važnosti u kadaveričnoj transplantaciji u KBC Split.
Nakon održanih predavanja te praktičnog rada u Laboratoriju, trodnevna radionica završila je ugodnim druženjem svih sudionika i dogovorima za daljnje suradnje i nastavak uspješne razmjene iskustava iz područja imunogenetike i histokompatibilnosti.


HLAworkshop01 HLAworkshop02 HLAworkshop03
HLAworkshop04 HLAworkshop06 HLAworkshop08