nema rezultata...
Infektologija-2023-pozadina
U organizaciji Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu i Kliničkog bolničkog centra Split održan je tečaj trajnog medicinskog usavršavanja 1. kategorije „Škola infektologije  ST-2023“ u sveučilišnom kampusu, amfiteatru Zgrade tri fakulteta od 30. ožujka do 1. travnja 2023. godine.

Cilj tečaja je bila edukacija u prepoznavanju, dijagnosticiranju i liječenju najčešćih infektoloških sindroma u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite te hitnim bolničkim prijemima uz neizostavnu prevenciju infektivnih bolesti. Neke od obuhvaćenih sekcija tečaja bile su: Najčešći infektološki sindromi u ordinaciji PZZ, Hitna stanja u infektologiji, Infekcije imunokompromitiranih bolesnika, Pedijatrijska infektologija, Tko se boji COVID-a još? te Infekcije gerijatrijske dobi.

U prigodi otvaranja skupa prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za nastavu, studente i poslovanje, istaknuo je važnu ulogu Odjela zdravstvenih studija u organiziranju ovakve konferencije, imajući u vidu njihovu kvalitetu i prepoznatljivost, koji su doveli, primjerice, do povećanja broja studenata. Ustvrdio je kako zdravstveni djelatnici imaju posebnu ulogu u društvu, što dolazi do izražaja u nekim izvanrednim situacijama, ugrozama, kao što je pandemija COVID-19 najbolje pokazala… U tom kontekstu, iznimno je značajna i uloga zdravstvenih djelatnika u populariziranju znanosti, znanstvenih dosega i principa, u javnom prostoru.

Prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, naglasio je važnost održavanja ovakvog tečaja jer upravo se za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 vidio značaj same infektologije i koliko su znanja iz ovog područja važna za sve liječnike, medicinske sestre, odnosno za sve znanstveno osoblje. Zahvalio je svima na predanom radu u COVID centru, koji i dalje djeluje, naglasivši da su ta iskustva iznimno vrijedna i ostat će zauvijek.  
- Drago mi je da su teme i sadržaji predavanja koncipirani za zdravstvene djelatnike i liječnike koji nisu infektolozi, ali će omogućiti da s infektolozima mogu bolje i kvalitetnije surađivati – zaključio je ravnatelj Meštrović.

Prof. dr. sc Irena Drmić Hofman, pomoćnica pročelnika Odjela za znanost i međunarodnu suradnju, ustvrdila je kako je infektologija zanimljiva struka te je citirala riječi liječnika Ive Milasa kako infektologija prožima sve struke i da je on specijalist raznih bolesti, ne samo zaraznih.
- U programu ove škole vidi se da teme pokrivaju različita područja, od infektologije, preko pulmologije, anesteziologije do pedijatrije, otorinolaringologije, obiteljske i školske medicine… Odjel će i nadalje poticati održavanje tečajeva poslijediplomske trajne izobrazbe koji su interdisciplinarni i u sinergiji između liječnika i drugih zdravstvenih struka – kazala je zamjenica pročelnika Drmić Hofman.


Doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, dr. med., predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split i voditeljica ove Škole, osvrnula se na pandemijske godine i edukaciju u takvim specifičnim okolnostima… te istaknula kako upravo u tom području liječnici mogu ostvariti utjecaj, odnosno prenijeti svoja iskustva.
- Upravo je zato Škola infektologije namijenjena onima koji su u prvom kontaktu s bolesnikom, u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, punktovima hitne medicinske pomoći, u budućem objedinjenom hitnom bolničkom prijemu kako bismo prezentirali i pomogli vezano za dileme kod najčešćih infektoloških sindroma. S obzirom da infektivne bolesti nose sa sobom i rizik komplikacija različitih organskih sustava u realizaciji ovog tečaja pomoći će nam i kolege drugih specijalnosti s kojima inače blisko surađujemo – istaknula je Pavičić Ivelja, izrazivši nadu da će ova škola postati tradicionalna.

Uz infektologe predavači su bili liječnici drugih specijalnosti koji sudjeluju u dijagnosticiranju i liječenju infektivnih bolesnika te zbrinjavanju komplikacija infektivnih bolesti.
Prva Škola infektologije je imala iznimno dobar odaziv te je ukupno 172 sudionika sudjelovalo u tečaju tijekom tri dana edukacije.
Na kraju tečaja je troje najuspješnijih polaznika nagrađeno poklon paketom Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije, a najbolje znanje u kvizu znanja je pokazala mlada liječnica Lucija Ana Trtanj iz KBC Sestre Milosrdnice.

Vidimo se na „Školi infektologije ST-2024“!

IMG-20230401-WA0055
IMG-20230401-WA0052
IMG-20230401-WA0051
IMG-20230401-WA0054
IMG-20230330-WA0048
IMG-20230401-WA0053
IMG-20230401-WA0100