nema rezultata...
Otkrijte što vas sve čeka 30. rujna na Europskoj noći istraživača! 

Pridružite nam se na Europskoj noći istraživača, koja će se održati u petak, 30. rujna, u Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Dubrovniku.
Istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove. Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a održat će se u vremenu od 17:00 – 22:00 h na popularnim gradskim lokacijama.

Izdvajamo samo mali dio onoga što vas očekuje. Split – Marmontova ulica i Prokurative.
Posjetitelji će na jednu večer imati mogućnost postati forenzičari, ekstrahirati svoju DNA, procijeniti svoju metaboličku i plućnu dob, kreativno se izraziti izradom moodboarda, te saznati kako pomoću računala možemo rješavati probleme na koje nailazimo u stvarnom svijetu. Jednostavnim pokusima istražit ćemo osjetila, napraviti svoju lava-lampu, saznati što se krije ispod površine mora te zaviriti u mikroskopski svijet vinove loze. Očekuje vas preko 30 zanimljivih aktivnosti na otvorenom, kao i niz predavanja u Francuskoj alijansi. Tamo ćete u opuštenoj atmosferi i razgovoru sa znanstvenicima, između ostalog, saznati zašto je važno spavati, je li naša sudbina zapisana u našim genima i hoćemo li ikada pobijediti tumore.  

Rijeka – Exportdrvo
Istraživači su pripremili više od 20 znanstvenih postaja različitih tema. Tako će se posjetitelji, između ostalog, moći upoznati s važnosti vinske mušice u istraživanjima, superračunalima i inovativnim prometnim tehnologijama za pametne gradove. Imat ćete priliku izmjeriti svoj ugljikov otisak, mikroskopirati tumorske stanice i još mnogo toga. ''Čudesni svijet vode'', ''Pogled u nanosvijet'', ''Kemija boje i svjetlosti'', samo su neke od edukativnih i zanimljivih radionica koje su riječki istraživači pripremili za vas.

Pula – Stanica 50, Fakultet ekonomije i turizma i Studentski trg Sveučilišta Jurja Dobrile
Jezikoslovci, kroatisti i biolozi će pokrenuti raspravu na temu paradoksa pojma ''Čistoća'', u jezičnom i širem kontekstu. U Stanici 50 posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama koje ukazuju na posljedice klimatskih promjena na život u moru. 

Zadar – Providurova palača
Posjetitelji će moći kušati različite vrste rimske hrane, pod mikroskopom promatrati kapljicu oceanske vode i zrnca pijeska, upoznati se s brodskim simulatorom i teleskopom promatrati Sunce i noćno nebo. Mlađi posjetitelji imat će priliku izraditi model energetski neovisne škole, otkriti što je skriveno u zemlji, te kroz igru naučiti latinske poslovice o hrani i kako prepoznati različite vrste ribe. 

Dubrovnik - Sveučilište u Dubrovniku
Posjetitelji će se moći okušati u kreativnoj radionici reciklaže papira te sa sobom ponijeti izrađenu knjižicu, a od plastičnih boca prikupljenih s dna mora izradit će se skulptura koja će ostati trajno izložena u krugu Sveučilišta. ''Kako se sok crvenog kupusa koristi kod laboratorijskih istraživanja?, Zašto su nam važni podvodni roboti?, Što se događa kad temperature mora rastu te kako porast temperature mora utječe na njegove stanovnike, kopno i ljude?'', samo su neka od pitanja kojih će se dotaknuti dubrovački istraživači. Pratite nas na jaistrazujem.hr, gdje možete pronaći cijeli program. Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ''Reconnect science with the blue society'', koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Horizon Europe, čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine.

Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora.Projekt provode koordinator Sveučilište u Splitu te partneri: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci
.Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja, te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u plavoj regiji. Projektom je predviđena organizacija dva izdanja Europske noći istraživača (30. rujna 2022. i 29. rujna 2023. godine), ali i cijeli niz zanimljivih aktivnosti u okviru radnog paketa „Kampanja podizanja svijesti“, koji uključuje javna predavanja, tribine i radionice namijenjene svim dobnim skupinama, i kojima se naglašava važnost istraživačkog rada te najavljuje glavna aktivnost – Europska noć istraživača.  Uz navedeno, tijekom cijele godine istraživači će u okviru radnog paketa „Istraživači u školama“ posjećivati osnovne i srednje škole kako bi učenicima približili znanstvena postignuća te probudili njihov istraživački duh i želju za ostvarenjem karijere u znanosti.