Prehabilitacija žena oboljelih od karcinoma dojke

Prehabilitacija podrazumijeva kontinuiranu zdravstvenu skrb koja počinje već od samog postavljanja dijagnoze i traje tijekom liječenja i dugogodišnjeg praćenja. 
Omogućava ranu ciljanu i specifičnu prijeoperacijsku procjenu kliničkog stanja.
Putem prehabilitacije, prije samog početka liječenja, žene s dijagnozom karcinoma dojke stječu znanja i vještine bitne za prepoznavanje i prevenciju mogućih komplikacija liječenja karcinoma dojke. 
Svrha prehabilitacije prije početka liječenja je promicanje sposobnosti samozbrinjavanja i poticanje redovite tjelesne aktivnosti s ciljem održavanja tjelesnog i psihičkog zdravlja. 

Provođenje prehabilitacijskog protokola kod žena s dijagnozom karcinoma dojke podrazumijeva: 
1. prijeoperacijsku procjenu zdravstvenog stanja, 
2. edukaciju, 
3. rano započimanje ciljanih terapijskih vježbi, 
4. mobilizaciju ožiljka i
5. provođenje samostalne limfne drenaže. 

Dokazano je da prehabilitacijske intervencije čije provođenje započme u periodu između postavljanja dijagnoze i operativnog zahvata, imaju pozitivan učinak:
1. na poboljšanje tjelesnih funkcija prije i nakon operacije
2. manji broj dana boravka u bolnici
3. manju učestalost poslijeoperacijskih komplikacija.  

Zbog svega navedenog te kako bi se prehabilitacija implementirala u svakodnevnu kliničku praksu pokrenut je institucijski projekt financiran od strane Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu "Edukacija zdravstvenih djelatnika Kliničkog bolničkog centra Split za provođenje prehabilitacijskih aktivnosti sa ženama oboljelim od karcinoma dojke - EDUMaRe".

U sklopu projekta izrađen je priručnik  "Prehabilitacija - Kako uspješno prevenirati komplikacije operativnog zahvata karcinoma dojke?" koji je uvršten kao priručnik za vježbe u sklopu preddiplomske nastave studija Fizioterapije Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.
Izdavanje priručnika su potpomogli: Hrvatsko društvo za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, BTL i Lohomann & Rauscher.

Izvadak iz predgovora priručnika:
Drage hrabre žene, ovom knjižicom vas želimo ohrabriti na vašem putu liječenja i pomoći vam da steknete znanja i vještine kako biste mogle preuzeti kontrolu nad svojim tijelom, mislima, a time i samom bolesti. Knjižica je zamišljena kao vodič za samoprocjenu te kao uputa za vježbe, ali i njegu kože, provođenje samostalne limfne drenaže, tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane, a sve u svrhu prevencije i ranog otkrivanja mogućih komplikacija liječenja karcinoma dojke. "Rak dojke vas mijenja, a ta promjena može biti lijepa"—Jane Cook 

Prehabilitacija-00 Prehabilitacija-01 Prehabilitacija-02

 
Prva edukacija zdravstvenih djelatnika KBC-a Split o prehabilitaciji započet će u prosincu 2023. 
Ukoliko ste zainteresirana za provođenje edukacije u vašoj zdravstvenoj ustanovi ili za nabavu priručnika slobodno nam se obratite na kontakt Udruge.