Projekt "Limfa i ja - što se krije pod mojom kožom?"

Projekt "Limfa i ja - što se krije pod mojom kožom?" zamišljen je kao aktivnost koja putem izložbe fotografija pomaže u promociji svijesti o problemu limfedema, a održavanjem predavanja o limfedemu i radionice o kompresivnoj terapiji limfedema osnažuje lokalnu zajednicu za poboljšanje skrbi oboljelih osoba. Svake godine dva puta godišnje projekt provodimo u suradnji s lokalnom zajednicom, udrugama, zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim školama, veleučilištima ili fakultetima. Ukoliko želite da se družimo i u vašem gradu te na taj način zajedno doprinesemo poboljšanju dostupnosti i kvalitete skrbi za oboljele od limfedema slobodno nas kontaktirajte!


Izvadak iz predgovora sa prve izložbe fotografija održane u Splitu 2021.
Ne znamo sa sigurnošću koliko osoba u Hrvatskoj boluje od limfedema, no one su među nama i trebaju našu ljudsku i profesionalnu pomoć.
Izložba pod naslovom “Limfa i ja- Što se krije pod mojom kožom?” predstavlja osam hrabrih žena koje, premda dolaze iz različitih svjetova, povezuje svakodnevica života s limfedemom. Bilo da je nastao kao posljedica liječenja karcinoma ili se radi o primarnom limfedemu, život s lifedemom je za njih novo stanje u kojem su se našle iako to nisu tražile, očekivale ili zaslužile.

To je stanje za koje nema lijeka, no ono što ga čini još težim je nedovoljno razumijevanje društvene i profesionalne zajednice. Traje čitavi život, a svakodnevnica donosi kontinuiranu borbu, bol, ograničenost u osnovnim aktivnostima, sram, osjećaje smanjene ženstvenosti, ... Žene s fotografija posjeduju iznimnu hrabrost kojom su se suočile s bolešću, spoznale svoje granice i mogućnosti, prihvatile novo stanje i sve što ono donosi. Preuzele su odgovornost za svoje zdravlje i kontinuirano se bore s predrasudama te pomiču granice svojih mogućnosti.

  • doc. dr. sc. Ana Poljičanin, dr. med. specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, Klinički bolnički centar Split, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
  • doc. dr. sc. Slavica Kozina, profesorica psihologije, Medicinski fakultet Split


Gdje smo sve putovali:

 





Split, 11. - 23.03.2021.

Split-izlozba 

Rijeka, 17.-25.03.2022.
 





Vukovar 04.-25.11.2022.


 Vukovar-plakat





Sinj 07.03.- 21.03.2023.
 Sinj-slika