nema rezultata...
Studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo je projekt “Zdravo sveučilište”, kojeg su u petak, 4. studenog na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija predstavili Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija (SOZS) i Matea Dolić, mag. med. techn. zamjenica pročelnika Odsjeka za primaljstvo na SOZS.

Zdravo-sveuciliste-01Zdravo-sveuciliste-02Zdravo-sveuciliste-03















Kako je pojasnio Tomislav Milošević, dio projekta jest program „Menstrualno zdravlje“ kroz koji je osigurano 24 tisuće higijenskih uložaka, a nalazit će se u dispenzerima postavljenim u ženskim toaletima na svim sastavnicama splitskog sveučilišta i za studentice će biti besplatni.

- Upravo smo danas na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija postavili prvi dispenzer te su za sada reakcije naših kolegica izvrsne. Cilj ovog projekta nam je ukazati i na problem menstrualnog siromaštva jer jako mali broj studentica može priuštiti adekvatnu količinu menstrualnih potrepština svakog mjeseca – kazao je predsjednik SZ-a Tomislav Milošević.

Istaknuo je, također, još jednu važnu komponentu projekta, a to je osiguravanje sveobuhvatne zdravstvene zaštite za studente, osobito onih koji svoje prebivalište nemaju u Splitu, odnosno Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Na splitskom sveučilištu je preko 8 tisuća takvih studenata i oni nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Stoga je Studentski zbor, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ i Sveučilištem u Splitu, izradio jedinstveni popis dostupnih školskih liječnika za naše studente kojima se mogu javiti svakog dana – kazao je Milošević,  najavivši kako je to ujedno i početak veće suradnje NZJZ-a, SZ-a i Sveučilišta u Splitu, s ciljem uspostave cjelovite zdravstvene zaštite studenata, koji će obuhvatiti ginekološku, psihološku i dentalnu skrb.

Bezrezervnu podršku ovom projektu je dalo Sveučilište u Splitu te je prorektor Koceić-Bilan ustvrdio kako se ovom inicijativom studentski standard, posebno u pogledu zdravstvene zaštite diže na veću razinu.

- Uz sve znanstvene uspjehe i izvrsna rangiranja, posebnost ovom Sveučilištu daju upravo studenti, njih oko 20 tisuća. Ovim projektom ih posebno stavljamo u fokus, jer Sveučilište i postoji upravo zbog studenata – rekao je prorektor Koceić-Bilan, ustvrdivši kako ovaj projekt u cjelini, a posebno program „Menstrualno zdravlje“, daje dodatni obol  da naše društvo bude otvorenije i naprednije te ima više osjećaja za ženska pitanja.

Pročelnik prof. dr. sc. Janković je izrazio zadovoljstvo što je prvi dispenzer s besplatnim ulošcima postavljen na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, koji je u prilici da provodi i promiče javnozdravstvene akcije koje doprinose boljem zdravstvenom stanju kako studenata, tako i društva u cjelini.

- Ovaj projekt je vrlo važan, posebno uzevši u obzir koliko su pojedini studenti udaljeni od svog liječnika – zaključio je prof. dr. sc. Janković.

Matea Dolić je istaknula kako su istraživanja, koja su provedena na temu menstrualnog siromaštva na području Republike Hrvatske, dala rezultate koji navode na razmišljanje. Naime, manje od 10 posto zaposlene populacije ima dostatna financijska sredstva da tijekom mjeseca sebi kupi i priušti higijenske potrepštine. Stoga ako uzmemo u obzir studente koji na naše sveučilište dolaze iz drugih područja, jasno je koliki je to financijski izazov za njih i njihove obitelji.