nema rezultata...
Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača, koja će se ove godine istodobno održati u 25 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama i predavanjima u pet najvećih hrvatskih obalnih gradova: Splitu, Rijeci, Puli, Zadru i Dubrovniku.

Istraživači će predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti svoj rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

''Što bi bilo kad more ne bi postojalo? Koliko smo psihofizički spremni za more i život na moru? Kako (ne) ostaviti trag na planetu? Što je skriveno u zemlji? Kako virtualna stvarnost mijenja gradove? Kako ugljikom gazimo Zemlju? Hrana i zdravlje: što nam proizvođači (ne) govore? Zbog čega nam je potrebna zaštita elektroenergetskih mreža? Kako klimatske promjene utječu na morske organizme? Što su to podvodni roboti i kako rade? Koji su uzroci i posljedice grijanja Jadrana?'', samo su neke od brojnih tema koje ćemo zajedno istražiti.

Svi sadržaji su besplatni i otvoreni svim zainteresiranima, a Split će svoje istraživače ugostiti u Marmontovoj ulici u vremenu od 17:00 – 22:00 h.

Pridružite nam se i plovimo, računajmo, dizajnirajmo, liječimo, crtajmo, reciklirajmo,…ISTRAŽUJMO zajedno!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ''Reconnect science with the blue society'', koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Horizon Europe, čime se Europska noć istraživača vratila u Hrvatsku po prvi put nakon 2019. godine.

Blue-connect okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja uvelike karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora.

Projekt provode koordinator Sveučilište u Splitu te partneri: Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje mora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Rijeci i STEPRI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Glavni cilj projekta Blue-connect je ponovno povezivanje znanosti s društvom približavanjem istraživanja i istraživača javnosti, jačanjem javnog priznanja znanosti i istraživačkog obrazovanja, te izgradnjom povjerenja i razumijevanja znanosti i njezinog utjecaja na plavo društvo u plavoj regiji.

Projektom je predviđena organizacija dva izdanja Europske noći istraživača (30. rujna 2022. i 29. rujna 2023. godine), ali i cijeli niz zanimljivih aktivnosti u okviru radnog paketa „Kampanja podizanja svijesti“, koji uključuje javna predavanja, tribine i radionice namijenjene svim dobnim skupinama, i kojima se naglašava važnost istraživačkog rada te najavljuje glavna aktivnost – Europska noć istraživača.  Uz navedeno, tijekom cijele godine istraživači će u okviru radnog paketa „Istraživači u školama“ posjećivati osnovne i srednje škole kako bi učenicima približili znanstvena postignuća te probudili njihov istraživački duh i želju za ostvarenjem karijere u znanosti. 

Više na https://jaistrazujem.hr/