Događanja

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na pad Vukovara, u četvrtak, 10. studenog, s početkom u 20.30 sati u prizemlju Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ (R. Boškovića 31) mladi glumac Pere Eranović izvest će svoj autorski projekt monodramu "Priče iz Vukovara".

Svoj obol će tom prigodom dati i studenti Umjetničke akademije, naime, Gudački ansambl UMAS-a će uoči početka predstave izvesti Ave verum W.A.Mozarta. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

Temelj Eranoviću u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara - Siniše Glavaševića. Svoje „Priče iz Vukovara“ ovaj glumac je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

Predstava se izvodi u suorganizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Umjetničke akademije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Studentskog centra Sveučilišta u Splitu.

 

 

 

Završna konferencija vezana uz projekt „Izrada standarda zanimanja/kvalifikacija uz unaprjeđenje zdravstvenih studijskih programa“ nositelja Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija održana je  9. -10. rujna 2016. u hotelu “Internacional” u Zagrebu. Konferenciji su nazočili dionici projekta i  predstavnici zainteresiranih ciljnih skupina za upis izrađenih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija  u Registar HKO-a, za implementaciju studijskih programa primaljstva i medicinsko-laboratorijske programe te za unaprjeđenje postojećih studijskih programa u ustanove visokog zdravstvenog obrazovanja. U tom smislu, konferenciji su nazočile voditeljica Ureda za HKO pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gđa Elisabetta Fortunato, načelnica Sektora analitika tržišta rada pri Ministarstvu rada i mirovinske skrbi gđa. Irena Bačelić i pomoćnica Ministra zdravlja gđa Vera Katalinić- Janković. Uz predstavnike nadležnih ministarstava, na konferenciji su sudjelovali članovi nastavnog osoblja sa svih zdravstvenih studija u RH, predstavnici strukovnih komora sestrinstva, primaljstva, medicinsko-laboratorijske djelatnosti i radiološko-tehnološke djelatnosti te predstavnici ustanova poslodavaca u zdravstvu.         
Na Konferenciji je izložen tijek projektnih aktivnosti pri čemu je voditeljica projekta izvijestila o ispunjenju svih ciljeva planiranih projektnom prijavom. Potom su javno predstavljeni diplomski programi primaljstva i medicinsko-laboratorijske dijagnostike, te rezultati znanstvenih istraživanja temeljem kojih su izrađeni prijedlozi za unaprjeđenje zdravstvenih studijskih programa. Nakon prezentacija, otvorena je rasprava na kojoj se diskutiralo o daljnjim postupcima evaluacije izrađenih ishoda i nastavku  suradnje između stručnjaka koji su ostvarili ishode na projektu sa kompetentnim službama u nadležnim ministarstvima i sektorskom vijeću za područje zdravstva. Naime, krajnji cilj te suradnje, koja će se nastaviti i nakon završetka projekta, je upis izrađenih standarda u Registar HKO-a te implementacija studijskih programa u obrazovne kurikulume. Tijekom rasprave je naglašena nužnost nastavka suradnje sa nadležnim ministarstvima pri čemu je zaključeno kako će se dinamika daljnje suradnje dogovarati i odvijati u skladu s budućim okolnostima u nadležnim ministarstvima i sektorskom vijeću. Ostvareni ishodi na ovom projektu od nazočnih stručnjaka su ocijenjeni kao iznimno važni za daljnji napredak i unaprjeđenje zdravstvenih profesija i zdravstvenih studija u RH, te su svi dionici izrazili visok stupanj zadovoljstva kvalitetom ostvarenih ishoda. Uspješnim ostvarenjem ciljeva u ovom projektu Sveučilište u Splitu i Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, u suradnji sa drugim ustanovama visokog zdravstvenog obrazovanja i strukovnim organizacijama u području zdravstva u RH, su još jednom potvrdili svoju konkurentnost i razvojne potencijale u sektoru visokog zdravstvenog obrazovanja.

 

 

 

Sveučilište u Splitu ima zadovoljstvo pozvati vas na otvorenje izložbe Vasko Lipovac Rani radovi 1950. - 1965. koja će se održati  14. lipnja, s početkom u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac", Ulica Ruđera Boškovića 31. Na izložbi će biti predstavljeni najraniji radovi Vaska Lipovca, od upisa na akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, preko faze apstrakcije i izložbe u Yorku, rada za časopis Kemija u industriji do samostalne izložbe u splitskoj Galeriji umjetnina.
Pored velikog vitraja "Žena s mačkom" iz 1955. koji je za ovu izložbu posuđen od zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, predstavit će se i veliki broj djela koja do sada nikada nisu bila izlagana.

Sveučilište u Splitu i ove godine organizira Festival znanosti u periodu od 18. do 23. travnja 2016. U bogatom programu 14. Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu nalazi se više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece, učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije. U programu Festivala znanosti nalazi se uz svaku aktivnosti naznaka za koji je uzrast predviđena, a važno je napomenuti da je za određene radionice potrebna najava kako bi se manjem broju sudionika omogućilo kvalitetno sudjelovanje i svi potrebni materijali.
 
Sve aktivnosti Festivala znanosti su za građane besplatne i ulaz u sve prostore gdje se odvijaju aktivnosti Festivala znanosti za ovu prigodu neće se naplaćivati.
 
Festival znanosti je sad već tradicionalna manifestacija koja se svake godine kroz jedan tjedan održava u travnju, a organizira je velik broj volontera. Samo u Splitu ove godine očekujemo sudjelovanje oko 700 volontera. Nitko od volontera i članova organizacijskog odbora ne dobiva nikakav honorar za sudjelovanje u Festivalu znanosti, i zaista je lijepo vidjeti da popularizacija znanosti može okupiti toliko volontera.
Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja, a osobito znanost koja se provodi u našim sveučilišnim ustanovama. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca. Kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati djecu, potaknuti ih na proučavanje okoline i svijeta, i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću.
 
Ovogodišnja tema je Znanost i umjetnost što podrazumijeva mnogo umjetničkih aktivnosti u programu, pri čemu valja istaknuti angažman Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, koja će se ove godine pobrinuti da umjetnost dobije odgovarajuću vidljivost. 
Uz angažman sastavnica Sveučilišta u Splitu u program su se uključili brojni gradski muzeji, instituti, kazališta, osnovne i srednje škole kao i udruge nudeći raznovrstan program tijekom Festivala. U programu se nalaze brojne radionice, predavanja, prezentacije pokusa, tribine, znanstveni kafići i izložbe. Svatko u tom bogatom programu može naći nešto za sebe. Stoga, izađite u grad na Festival znanosti!
 

Dodatne informacije