Ured za znanost Sveučilišta u Splitu u suradnji sa Hrvatskom zakladom za znanost organizira radionicu namijenjenu potencijalnim prijaviteljima Istraživačkih projekata u okviru natječaja IP-2022-10.

Osim djelatnika HRZZ-a, u sklopu radionice natječaj će predstaviti član HRZZ panela i jedan od voditelja HRZZ projekta, a nakon svakog izlaganja sudionici će moći postaviti pitanja vezano za svoje projektne prijedloge.

Radionica će se održati u utorak, 5. srpnja, u 11 sati u Vijećnici Sveučilišta u Splitu, Ruđera Boškovića 31, V kat. Procijenjeno trajanje radionice je 90 minuta.

Za sudjelovanje na radionici obavezna je prijava putem obrasca.

Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima.   Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva i/ili nacionalno relevantna, a predlagatelj projektnog prijedloga mora imati izvrsna dosadašnja postignuća.


Obavještavamo vas da je Hrvatska zaklada za znanost objavila natječaj za novi ciklus financiranje istraživačkih projekata (IP-2022-10).

Bitni podaci:
Rok za prijavu: 5. listopada 2022. do 13:00 sati (CEST)
Istraživačko područje: sva znanstvena područja
Trajanje financiranja projekta: 4 godine
Prijava na natječaj bit će moguća isključivo putem EPP sustava (https://epp.hrzz.hr/) koji će biti otvoren za prijave tijekom lipnja.

Obavijest o otvaranju EPP sustava bit će objavljena na mrežnim stranicama HRZZ-a, a svi se korisnici već mogu registrirati u EPP sustav.

Postupak prijave i potrebni administrativni obrasci detaljno su opisani i navedeni u Uputama za predlagatelje projektnih prijedloga koje se nalaze na mrežnim stranicama HRZZ-a/Otvoreni natječaji (https://hrzz.hr/prijava/otvoreni-natjecaji/).

Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, u srijedu 11. svibnja 2021. godine, proslavio je svoj Dan!

Uz najbolje želje Odjelu zdravstvenih studija u svom pozdravnom govoru prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor Sveučilišta u Splitu za nastavu, osvrnuo se na uspjehe Odjela istaknuvši kako Odjel ima svekoliku potporu uprave Sveučilišta na čelu s prof. dr. sc. Draganom Ljutićem u u daljnjem napredovanju i rastu. Pročelnik Odjela prof. dr. sc. Stipan Janković istaknuo je kako je današnji dan tek dio proslave, koja traje više dana, a obuhvatila je brojna događanja, od sportsko-rekreativnih, do sutrašnje promocije studenata. Također, najavio je i humanitarnu akciju u kojoj će sudjelovati Odjel zajedno s veteranima Domovinskog rata.

Pomoćnica pročelnika Odjela za znanost i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman predstavila je Izvješće o znanstveno-istraživačkom radu SOZS-a. Naglasila je kako je na Odjelu zaposleno 64 djelatnika u znanstveno-nastavnom zvanju, od čega je 54 doktora znanosti, jedan magistar znanosti dok ih je devet u postupku stjecanja stupnja doktorata znanosti. Zamjenica pročelnika je predstavila i sve aktivne znanstveno-istraživačke projekte, kao i one institucijske.

U prigodi proslave, novi broj „Hrvatskog časopisa zdravstvenih znanosti“ u izdanju Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija predstavio je prof. dr. sc. Vjekoslav Krželj, pomoćnik pročelnika za poslovanje i nastavne baze te glavni urednik Časopisa. Uz zahvalu svima uključenima u rad na Časopisu, koji izlazi u dijamantnom modelu otvorenog pristupa i može mu se slobodno pristupiti i s web stranica Odjela, pomoćnik pročelnika Krželj je istaknuo kako je u ovom broju objavljeno 12 radova od čega je 10 znanstvenih članaka.

Prikazan je i promotivni video Odjela, u kojem su uz ovu visokoobrazovnu instituciju predstavljeni i partneri, odnosno nastavne baze Odjela.

Proslava Dana Odjela bila je prigoda da se nagrade zaslužne institucije i pojedinci.

Povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, s ovogodišnjim motom „Intelektualno vlasništvo i mladi: Inovacije za budućnost“, Državni zavod za intelektualno vlasništvo u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računalstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, pripremio je prigodni video u kojem sudjeluju mladi znanstvenici s FER-a. 


Video možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Sukladno Uredbi o naknadama za postupke u području intelektualnog vlasništva i stručne usluge Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, učenici i studenti do navršene 25. godine života plaćaju umanjenu naknadu u visini od 25% iznosa troškova utvrđenih ovom Uredbom za radnje u postupcima koje provodi Zavod za priznanje i održavanje prava industrijskog vlasništva.

Više možete saznati na službenoj internetskoj stranici Zavoda.

Dozvola za kontaktiranje

Kroz projekt „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije educira studentsku populaciju o mogućnostima korištenja fondova Europske unije te informira polaznike o uspješnim EU projektima.

Kroz različite aktivnosti te predavanja i radionice polaznici Akademije će upoznati sustav EU fondova te će ujedno imati priliku sudjelovati u raznim informativnim događanjima o EU fondovima, raditi na pripremi promotivnih materijala, kreirati sadržaj za društvene mreže te se upoznati s projektima na lokalnoj i regionalnoj razini kao i s radom regionalnih razvojnih agencija.

Po završetku provedbe svih aktivnosti, polaznici dobivaju potvrdu o sudjelovanju u Akademiji regionalnoga razvoja i fondova EU.

Sudjelovanje u projektu je besplatno, a zainteresirane studentske udruge i neformalne grupe studenata mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca. Detaljnije informacije o uvjetima i načinu prijave nalaze se u tekstu javnog poziva, a prijave se primaju do 14. ožujka 2021. godine.

Za više informacija možete se obratiti na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Javni poziv

Prijavni obrazac

Program Akademije regionalnoga razvoja i fondova EU za 2021. godinu

Ima li boljeg načina da pokrenete svoju karijeru od jednogodišnjeg plaćenog pripravništva u međunarodnoj organizaciji?

Pan-European Seal je plaćeni program osposobljavanja u trajanju od godinu dana za radna mjesta u Europskom patentnom uredu (EPO) i Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). Program nudi mladim ljudima, različitih struka, koji su netom završili studij mogućnost stjecanja vrijednog profesionalnog radnog iskustva u multikulturalnom okruženju u gradovima EU u kojim djeluju EPO (Munchen, Njemačka) i EUIPO (Alicante, Španjolska).

Ovisno o instituciji za koju se prijavljuju, studenti trebaju položiti on-line tečajeve koji uključuju osnove intelektualnog vlasništva, a koji će im olakšati proces prijave i biti dobar uvod u opis mogućih poslova. Uvjeti za prijavu su dostavljen životopis u Europass formatu na engleskom jeziku, minimalno jedna preporuka te dokaz o pristupanju obveznim on-line tečajevima.

Prijave za zainteresirane studente sa Sveučilišta u Splitu otvorene su do 25. veljače 2022. 
Za prijavu je potrebno poslati iskaz interesa temeljem kojeg Sveučilište kreira listu nominiranih kandidata. Iskaz interesa zajedno s popratnom dokumentacijom dostavlja se ispunjavanjem obrasca na linku: https://airtable.com/shrangZYMPlVwGz6Z


Rang lista kandidata formirat će se sukladno dostavljenim dokumentima na sljedeći način:
  • Preporuka: 5 bodova po preporuci za 2 i više preporuka
  • Sudjelovanje u studentskim projektima: 5 bodova po projektu
  • Objavljeni znanstveni radovi ili kongresna priopćenja: 5 bodova po radu
  • Iskustvo volontiranja i studentskih poslova: za svaka 3 mjeseca 5 bodova


Nakon iskazivanja interesa, odabrani kandidati trebaju se prijaviti na službenoj stranici odabranog ureda. Povodom otvaranja ovogodišnjih prijava, za zaintereseirane EUIPO organizira virtualni info dan. 
Virtualni info dan uključivat će općenite informacije o EUIPO-u i njegovim poslovima, kao i različitim odjelima; opće informacije o PES jednogodišnjem plaćenom programu stručne prakse, potrebnim profilima i povezanim zadacima kao i procesu prijave i odabira studenata stručne prakse.

Info dan će se održati u srijedu, 2. ožujka 2022., od 10:30 do 12:00 CEST putem MS Teams-a. Prijavite se putem poveznice.

Više o obveznim on-line tečajevima i pojedinim zahtjevima ureda, pročitajte na službenim stranicama EPO-a i EUIPO-a.

Dodatne informacije o programima i procesu prijave nalaze se u prezentacijama u prilogu članka.

Za sva pitanja možete se javiti Uredu za transfer tehnologije na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon: (021) 566 882.


Vezani dokumenti

Program Festivala znanosti 2022. godine

Festival znanosti, najveseliji tjedan na Sveučilištu u Splitu, ispunjen s pregršt znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi, prezentacija održat će se od 2. do 7. svibnja.  Ovogodišnja tema Festivala je ŽIVOT, a znanstvenici, nastavnici, studenti su pripremili više od 150 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.

Sve aktivnosti Festivala znanosti su za posjetitelje besplatne.

Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. 
Detaljan program splitskog Festivala znanosti 2022. dostupan je na web stranici Sveučilišta u Splitu.

U nastavku su aktivnosti SOZS-a na Festivalu znanosti 2022. godine.
Izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, dr. med.
Matea Dolić, mag. med. techn., viši predavač
Na kraju života

Što je palijativna skrb? Što može očekivati osoblje, što obitelj i što bolesnik?
Gradska knjižnica Marka Marulića Split
(Bačvice)
2. svibnja 2022. u 16:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike, sve zainteresirane
Matea Dolić, mag. med. techn., viši predavač
Marija Delić, prvostupnica sestrinstva
Etički kodeks u profesionalnom životu medicinske sestre Gradska knjižnica Marka Marulića Split
(Bačvice)
2. svibnja 2022. u 17:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike, sve zainteresirane
izv. prof. dr. sc. Marko Mimica, dr. med.
Jelena Jerković, primalja
prof. dr. sc. Damir Roje, dr. med.
izv. prof. dr. sc. Marko Vulić, dr. med.
Radojka Vukšić, primalja
doc. dr. sc. Anet C. Papazovska, dr. med.
Zagora Perić, primalja
izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, dr. med.

Ključ života u tvojoj je ruci; Porod u doba COVID-19 Pandemij

Radiološke pretrage u trudnoći i u periodu dojenja
Gradska knjižnica Marka Marulića Split
(Bačvice)
3. svibnja 2022.
od 16:00 do 19:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike,  sve zainteresirane
doc. dr. sc. Ivanka Marinović, dr. med.
doc. dr. sc. Ana Poljičanin, dr. med.
doc. dr. sc. Jure Aljinović, dr. med.
doc. dr. sc. Ante Burger

Praktični dio vježbi održat će:
Ivana Klarić-Kukuz,mag. physioth.
Nikolina Jurić, mag. physioth.
Andrea Majce, mag. physioth.
Marta Pavlović, mag. physioth.

u suradnji sa studentima
SOZS-a preddiplomskog studija Fizioterapije: Antea Prološčić, Paula Vidović,
Ema Pivac, Luka Galić, Anamarija Odak
Pravilnim držanjem i tjelovježbom za život bez boli


Pravilno držanje je držanje pri kojem se tijelo najmanje napreže da bi održalo stabilnu ravnotežu. Pravilno držanje potrebno je zadržati kod sjedenja, stajanja i u hodu. Nepravilno držanje i tjelesna neaktivnost u ranoj životnoj dobi imaju utjecaj na nastajanje bolova kralježnice i zglobova u srednjoj i starijoj životnoj dobi.
Zgrada tri fakulteta, 
učionice E405, E406 , 
Ruđera Boškovića 35, Split

3. svibnja 2022.
od 16:00 do 19:00 sati
Učenici 5. i 6. razreda osnovne škole
prof. dr. sc. Stipan Janković, prim. dr. med. Prevencija i rana dijagnostika karcinoma dojke Gradska knjižnica Marka Marulića Split
(Bačvice)
4. svibnja 2022.
u 16:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike, sve zainteresirane
doc. dr. sc. Višnja Kokić Maleš Predijabetes - uglavnom zanemaren, a bitna pravovremena dijagnoza u cilju sprečavanja kardiovaskularne bolesti Zgrada tri fakulteta
Predavaonica F-401
Ruđera Boškovića 35, Split
4. svibnja 2022.
u 15:30
Otvoreno za sve zainteresirane
prof. dr. sc. Slaven Kokić Masna jetra, zanemarena i slabo liječena ozbiljna bolest Zgrada tri fakulteta
Predavaonica F-401
Ruđera Boškovića 35, Split
4. svibnja 2022.
u 15:50
Otvoreno za sve zainteresirane
izv. prof. dr. sc. Marko Mimica, dr. med.
Jelena Jerković, primalja
prof. dr. sc. Damir Roje, dr. med.
izv. prof. dr. sc. Marko Vulić, dr. med.
Radojka Vukšić, primalja
doc. dr. sc. Anet C. Papazovska, dr. med.
Zagora Perić, primalja
izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, dr. med.
Ključ života u tvojoj je ruci; Porod u doba COVID-19 Pandemije

Radiološke pretrage u trudnoći i u periodu dojenja
Gradska knjižnica Solin
(Teatrin)
5. svibnja 2022.
od 16:00 do 19:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike,  sve zainteresirane
doc.dr.sc. Ante Burger
Ivana Klarić-Kukuz,mag. physioth.

Osobe starije životne dobi imat će mogućnost pregleda "foot scanner" uređajem koji mjeri stanje i deformitete stopala. Održat će se radionica sa vježbama koje utječu na mobilnost i jakost stopala pod vodstvom iskusnih djelatnika našeg Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.
Zdravo stopalo: oslonac za kvalitetan život

Problem spuštenih svodova stopala ne zahvaća samo stopala, već određuje posturu tijela svojim biomehaničkim utjecajem na koljena, kukove, zdjelicu, a zatim i cijelu kralježnicu. Deformiteti (koljena, zdjelice, kralježnice), križobolje ili glavobolje često su posljedica nepravilnog opterećenja stopala. 
Zgrada tri fakulteta
Praktikum kliničkih vještina za fizioterapiju
Ruđera Boškovića 35, Split
od 17:00 do 18:30

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane
prof. dr. sc. Stipan Janković, prim. dr. med. Prevencija i rana dijagnostika karcinoma dojke Gradska knjižnica Solin
(Teatrin)
6. svibnja 2022.
u 16:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike, sve zainteresirane
Izv. prof. dr. sc. Krešimir Dolić, dr. med.
Matea Dolić, mag. med. techn., viši predavač
Na kraju života
Što je palijativna skrb? Što može očekivati osoblje, što obitelj i što bolesnik?
Gradska knjižnica Solin
(Teatrin)
6. svibnja 20202.
u 17:00 sati
Predavanje je otvoreno za studente, zdravstvene djelatnike, sve zainteresiraneIMG20220505115704
IMG20220505115352
1651752528651
IMG20220504171134edit37680365174979resized20220505120143976
1651752528626
1651752528640
IMG-4153
IMG-4151
IMG-4143
IMG-4149Otvorene prijave za sudjelovanje na Festivalu znanosti 2022.


Sveučilište u Splitu obavještava sve zainteresirane sudionike da su prijave za ovogodišnji Festival znanosti otvorene. Festival će se održati od 2. do 7. svibnja, a glavna tema je ŽIVOT.

Svi zainteresirani sudionici svoje aktivnosti mogu prijaviti putem PRIJAVNOG OBRASCA, najkasnije do ponedjeljka, 7. ožujka 2022. godine. Sve upite za dodatnim informacijama mogu se uputiti na adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Glavna tema se može interpretirati na različite načine te se nadamo da je dovoljno široka kako bi sudionicima, kao i uvijek, omogućila kreiranje raznolikih, zanimljivih i zabavnih sadržaja. Kao i dosadašnjih godina, predložene aktivnosti mogu se vezivati za glavnu temu Festivala znanosti, ali se isto tako mogu baviti i drugim znanstvenim temama, koje bi bile zanimljive i poučne široj javnosti. 

Važno je napomenuti da su sve aktivnosti na Festivalu znanosti besplatne i otvorene za sve zainteresirane te da svi koji sudjeluju u njihovom izvođenju rade volonterski. Način prezentacije mora biti zanimljiv, jasan i razumljiv, prilagođen ciljanoj publici i u što je moguće većoj mjeri interaktivan.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Kroz Festival znanosti promoviraju se znanstveni principi i znanstveni način mišljenja. Posebna ciljana skupina Festivala znanosti uvijek su djeca, jer kroz promociju znanosti cilj je zaintrigirati ih, potaknuti  na proučavanje okoline i svijeta, kao i nadahnuti neke od njih da se požele baviti znanošću. No do sada se u svim izdanjima Festivala znanosti Sveučilišta u Splitu nalazilo mnoštvo aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece i učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije.

Sveučilište u Splitu organiziralo je od 8. do 13. travnja 2019. godine Festival znanosti, a središnja tema je "Boje" s programom u kojem se nalazi više od 100 aktivnosti za sve uzraste, od vrtićke djece, učenika osnovnih i srednjih škola do opće populacije, na više od 30 lokacija diljem Splita.

SOZS je sa svojim studentima sudjelovao na otvaranju festivala znanosti. U sklopu festivala mjerili su vrijednosti krvnog tlaka, određivali razinu glukoze u krvi, mikroskopom su dočarali oku neviđene stvari kao i razmaze boja različitih preparata.


Festival-znanosti-2019-04
Festival-znanosti-2019-03
Festival-znanosti-2019-02
Festival-znanosti-2019-01