Predstavljanje knjige prof.dr.sc. Stipana Jankovića

Poštovani,

pozivamo Vas na predstavljanje knjige "Sanitet 6.dp Split u Domovinskom ratu (Dnevnički zapisi načelnika zdravstvene struke)", autora prof.dr.sc. Stipana Jankovića, 15. studenog 2016. godine s početkom u 17 sati.

Više detalja možete pročitati u pozivnici.

Monodrama "Priče iz Vukovara" u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac"

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na pad Vukovara, u četvrtak, 10. studenog, s početkom u 20.30 sati u prizemlju Sveučilišne galerije „Vasko Lipovac“ (R. Boškovića 31) mladi glumac Pere Eranović izvest će svoj autorski projekt monodramu "Priče iz Vukovara".

Svoj obol će tom prigodom dati i studenti Umjetničke akademije, naime, Gudački ansambl UMAS-a će uoči početka predstave izvesti Ave verum W.A.Mozarta. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

Temelj Eranoviću u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara - Siniše Glavaševića. Svoje „Priče iz Vukovara“ ovaj glumac je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

Predstava se izvodi u suorganizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Umjetničke akademije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Studentskog centra Sveučilišta u Splitu.

Održana završna konferencija vezana uz projekt „Izrada standarda zanimanja/kvalifikacija uz unaprjeđenje zdravstvenih studijskih programa“ 9. -10. rujna 2016. u hotelu “Internacional” u Zagrebu

 

 

 

Završna konferencija vezana uz projekt „Izrada standarda zanimanja/kvalifikacija uz unaprjeđenje zdravstvenih studijskih programa“ nositelja Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija održana je  9. -10. rujna 2016. u hotelu “Internacional” u Zagrebu. Konferenciji su nazočili dionici projekta i  predstavnici zainteresiranih ciljnih skupina za upis izrađenih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija  u Registar HKO-a, za implementaciju studijskih programa primaljstva i medicinsko-laboratorijske programe te za unaprjeđenje postojećih studijskih programa u ustanove visokog zdravstvenog obrazovanja. U tom smislu, konferenciji su nazočile voditeljica Ureda za HKO pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gđa Elisabetta Fortunato, načelnica Sektora analitika tržišta rada pri Ministarstvu rada i mirovinske skrbi gđa. Irena Bačelić i pomoćnica Ministra zdravlja gđa Vera Katalinić- Janković. Uz predstavnike nadležnih ministarstava, na konferenciji su sudjelovali članovi nastavnog osoblja sa svih zdravstvenih studija u RH, predstavnici strukovnih komora sestrinstva, primaljstva, medicinsko-laboratorijske djelatnosti i radiološko-tehnološke djelatnosti te predstavnici ustanova poslodavaca u zdravstvu.         
Na Konferenciji je izložen tijek projektnih aktivnosti pri čemu je voditeljica projekta izvijestila o ispunjenju svih ciljeva planiranih projektnom prijavom. Potom su javno predstavljeni diplomski programi primaljstva i medicinsko-laboratorijske dijagnostike, te rezultati znanstvenih istraživanja temeljem kojih su izrađeni prijedlozi za unaprjeđenje zdravstvenih studijskih programa. Nakon prezentacija, otvorena je rasprava na kojoj se diskutiralo o daljnjim postupcima evaluacije izrađenih ishoda i nastavku  suradnje između stručnjaka koji su ostvarili ishode na projektu sa kompetentnim službama u nadležnim ministarstvima i sektorskom vijeću za područje zdravstva. Naime, krajnji cilj te suradnje, koja će se nastaviti i nakon završetka projekta, je upis izrađenih standarda u Registar HKO-a te implementacija studijskih programa u obrazovne kurikulume. Tijekom rasprave je naglašena nužnost nastavka suradnje sa nadležnim ministarstvima pri čemu je zaključeno kako će se dinamika daljnje suradnje dogovarati i odvijati u skladu s budućim okolnostima u nadležnim ministarstvima i sektorskom vijeću. Ostvareni ishodi na ovom projektu od nazočnih stručnjaka su ocijenjeni kao iznimno važni za daljnji napredak i unaprjeđenje zdravstvenih profesija i zdravstvenih studija u RH, te su svi dionici izrazili visok stupanj zadovoljstva kvalitetom ostvarenih ishoda. Uspješnim ostvarenjem ciljeva u ovom projektu Sveučilište u Splitu i Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, u suradnji sa drugim ustanovama visokog zdravstvenog obrazovanja i strukovnim organizacijama u području zdravstva u RH, su još jednom potvrdili svoju konkurentnost i razvojne potencijale u sektoru visokog zdravstvenog obrazovanja.

 

 

 

Otvorenje izložbe "Vasko Lipovac: Rani radovi 1950. - 1965."

Sveučilište u Splitu ima zadovoljstvo pozvati vas na otvorenje izložbe Vasko Lipovac Rani radovi 1950. - 1965. koja će se održati  14. lipnja, s početkom u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji "Vasko Lipovac", Ulica Ruđera Boškovića 31. Na izložbi će biti predstavljeni najraniji radovi Vaska Lipovca, od upisa na akademiju primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, preko faze apstrakcije i izložbe u Yorku, rada za časopis Kemija u industriji do samostalne izložbe u splitskoj Galeriji umjetnina.
Pored velikog vitraja "Žena s mačkom" iz 1955. koji je za ovu izložbu posuđen od zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, predstavit će se i veliki broj djela koja do sada nikada nisu bila izlagana.

Dodatne informacije